Inicijativa za izgradnju Gospodarskog centra za promet voća i povrća

Aktualno, Press 16. veljače 2018

Koprivničko-križevačka županija

Županijska skupština

Klub članova Županijske skupštine SDP-a i HL-a

 

Mjesto i datum: Koprivnica, 13. veljače 2018. godine

 

Predmet:  Inicijativa za izgradnju Gospodarskog centra za promet voća i povrća

Obavještavamo medije da će Klub SDP-a i HL-a uputiti u proceduru na Županijskoj skupštini Odluku o inicijativi izgradnje Gospodarskog centra za promet voćem i povrćem. Klub SDP-a i HL-a želi pomoći malim poljoprivrednicima da lakše plasiraju svoje proizvode na tržište i povežu se sa prehrambenom industrijom na području naše županije i šire.

Na području naše županije, prema dostupnim podacima, trenutno ima registriranih 109 povrtlara i 270 voćara koji nakon ulaska u Europsku uniju moraju zadovoljiti propise ispravnosti i sigurnosti hrane prilikom plasiranja svojih proizvoda na tržište Europske unije. Ujedno na području županije i okolice postoji više pogona koji se bave preradom poljoprivrednih proizvoda koji bi u svom radu mogli koristiti usluge Gospodarskog centra. Svjedoci smo izjava vodećih ljudi nekoliko kompanija koji žele suradnju s proizvođačima voća i povrća na području županije, međutim uvijek se javlja problem organizacije otkupa i potrebnih količina. Isto tako mnogi proizvođači  ne mogu zadovoljiti uvjete trgovačkih centara jer za takvu vrstu proizvoda  nemaju adekvatne uvjete skladištenja. Također, zbog nedostatka hladnjača i skladišnog prostora prisiljeni su svoje proizvode što prije prodati često po najnižoj cijeni sa velikim rokovima naplate. Sve ovo pokazuje da izgradnja ovakvog Gospodarskog centra je ekonomski i društveno opravdana.

Tijekom lokalnih izbora 2017. godine župan Darko Koren inicirao je sastanak sa ministrom Tolušićem i predstavnicima prehrambene kompanije Podravka na temu razvoja poljoprivrede Koprivničko-križevačke županije. Od toga dana do danas, osim predizborne liste želja i lijepih riječi nije napravljeno ništa. Smatramo da naša županija ima kapacitete da kroz PORA-u i prehrambeni sektor pomogne u razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava na području naše županije te na taj način zaustavi iseljavanje iz ruralnih dijelova županije i omogući razvoj poljoprivrede našeg kraja.

20180212 – Prijedlog-odluke-inicijativa-gospodarski-centar-odluka

20180212 – Prijedlog-odluke-inicijativa-gospodarski-centar-dopis

Predsjednik Kluba članova Županijske skupštine SDP-a, HL-a:

Željko Vugrinec