Tradicionalna podjela karanfila u povodu Međunarodnog dana žena

Aktualno 8. ožujka 2023

U povodu Međunarodnog dana žena predstavnici gradskih i općinskih organizacija SDP-a Koprivničko-križevačke županije od jutra ženama dijele crvene karanfile. Ukupno je pripremljeno pet tisuća karanfila koji će danas biti podijeljeni. SDP-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i predsjednik županijske organizacije SDP-a Koprivničko-križevačke županije Tomislav Golubić karanfile su dijelili zaposlenicama Podravke.

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa i emancipaciju žena.

Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. godine u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada su poginule 123 žene i djevojčice.