Željko Vugrinec: “Tražimo sjednicu Županijske skupštine s temom o Piškornici”

Aktualno, Press 5. listopada 2017

Foto: Marko Posavec//Drava.info

Koprivničko-križevačka županija

Županijska skupština

Klub članova Županijske skupštine SDP-a i HL-a

Mjesto i datum: Koprivnica, 3. listopada 2017. godine

Predmet:  Priopćenje za medije

Prilikom najave projekta izgradnje Piškornice župan Darko Koren tvrdio je da će to biti „POTPUNO EKOLOŠKI PRIHVATLJIV PROJEKT BEZ SPALIONICE OTPADA“. Danas, iako je zakonska obveza recikliranja 50% komunalnog otpada do 2020. godine, u suradnji s direktorom Piškornice ulazi u megalomanski projekt izgradnje spalionice otpada.

Do sada smo bili svjedoci samovolje direktora Piškornice Mladena Jozinovića kako u okrilju noći i s ugašenim kamerama gomila hrpu smeća na Piškornici. Kada smo tvrdili da se smeće dovozi kamionima s registracijskim oznakama iz Dubrovnika, Splita, Rijeke i Ogulina dobili smo objašnjenje da je to smeće iz susjednih županija. Kako to nije bilo dovoljno smeća da postignemo najveću hrpu u Hrvatskoj, Piškornica kupuje pogon za obradu otpada u Brezju. Tim potezom osigurava dovoz varaždinskih bala u našu županiju iako je tijekom kampanje župan Darko Koren tvrdio da se varaždinske bale neće dovoziti na Piškornicu. Očito su svi koraci bili priprema kako bi se osigurala dovoljna količina smeća za trenutak kada se upali spalionica otpada – jer ako neće biti smeća, neće biti para!

Na kraju iz medija saznajemo da Piškornica kreće u izgradnju spalionice otpada. Direktor Mladen Jozinović pokušava smiriti javnost s pričom da to neće biti spalionica već energana putem koje će Podravka grijati vlastite plastenike. Energana koja će biti na pogon smeća, može se jedino nazvati spalionica! Ne vjerujemo direktoru Piškornice da će se graditi po najvišim ekološkim i zdravstvenim standardima jer u svim primjerima do sada župan Darko Koren i direktor Mladen Jozinović dokazali su da im je novac važniji od zdravlja građana.

Ovim putem pozivamo župana Darka Korena i predsjednika Županijske skupštine Željka Pintara da po hitnom postupku sazovu sjednicu Županijske skupštine s temom o Piškornici kako bi javnost konačno bila upućena u događanja oko Piškornice. Tražimo da se transparentno objave podaci odakle se sve dovozi smeće na Piškornicu, koliko smeća je dovezeno na Piškornicu u 2016. godini te koliko smeća je dovezeno u prvih 9 mjeseci 2017. godine. Zahtijevamo da se podaci o mjerenjima štetnih plinova objavljuju dnevno na web stranicama Društva. Postavljamo pitanje županu Darku Korenu i direktoru Mladenu Jozinoviću odakle im pravo da samovoljno, bez pitanja i bez znanja građana ove županije odluče da se sagradi spalionica otpada pored tvornica dječje hrane i crpilišta vode?! Zašto je novac bitniji od zdravlja građana ove županije?!

Ovim putem javno pozivamo sve građane naše županije da kažu NE SPALIONICI OTPADA i NE SMEĆU ISPRED NAŠEG KUĆNOG PRAGA jer kako sada stvari stoje, zahvaljujući županu Darku Korenu i direktoru Jozinoviću, našoj djeci ostavljamo hrpu smeća, smrad, zagađenu vodu i bolesti pored tvornice dječje hrane!

S poštovanjem,

Predsjednik Kluba članova Županijske skupštine SDP-a, HL-a:

Željko Vugrinec