SDP-ovi članovi Županijske skupštine nezadovoljni odgovorom Župana

Aktualno 6. svibnja 2022

Marijana Lokotar (SDP), članica županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije županu Korenu postavila je pitanje vezano uz uvođenje higijenskih uložaka u škole kojima je Županija osnivač. Odgovor župana Korena dostavljen je dana 2. svibnja. Župan je odgovorio kako je napravljena procjena potrebe za higijenskim ulošcima te da će djevojkama ulošci biti osigurani.

Reakciju Marijane Lokotar na odgovor župana prenosimo u cijelosti:

U našem nastojanju da djevojčicama i djevojkama u osnovnim i srednjim školama kojima je Županija osnivač omogućimo besplatne higijenske uloške izgleda napravili smo pomak, ali nažalost, zastrašujuće premalen. Vladajući su opet ili krivo shvatili poruku ili ju naprosto ne žele shvatiti. Smisao pokretanja akcije omogućavanja dostupnosti higijenskih uložaka, za početak u našim školama, bila je da svim djevojčicama, djevojkama, ženama, a osobito onima koje nažalost nemaju financijske mogućnosti osiguramo higijenske uloške. Način na koji to možemo realizirati prilično je jednostavan – dispenzer (uloškomat) se postavi u ženski toalet i djevojke kojima je uložak potreban uzmu ga bez da ikoga prije obavještavaju kako imaju menstruaciju, da su isti možda zaboravile ili da jednostavno nemaju dovoljno novaca da ih kupe. Zašto je to tako teško shvatiti? Što točno županu Korenu znači izjava „…maksimalno diskretna podjela učenicama u potrebi…“ Slijedi li sada dogovor oko nekog tajnog znaka za menstruaciju ili nešto treće? Zašto je toliko teško nabaviti potrebno i osigurati higijenske uloške na primjeren način u našim školama?!

Naime, na ovu temu u povodu Međunarodnog dana žena članice SDP-a održale su i javnu tribinu te panel diskusiju. Nakon održane tribine Grad Koprivnica istaknuo je kako će higijenske uloške osigurati na primjeren način u školama. Zahtjev je upućen i u Županiju, a na isti je župan Koren dostavio i svoj odgovor.

Članice SDP-a ovim rješenjem nisu zadovoljne te će nastaviti u svojoj namjeri da se djevojkama osiguraju ulošci na način koji je primjeren.