Vugrinec: županijskom proračunu voda je došla do grla

Aktualno, Press 29. rujna 2017
Koprivničko-križevačka županija

Županijska skupština

Klub članova Županijske skupštine SDP-a i HL-a

Mjesto i datum: Koprivnica, 29. rujna 2017. godine

Predmet:  Priopćenje za medije – 3. sjednica Županijske skupštine

U vremenu kada se županijske uprave diljem Hrvatske nadmeću u kategorijama zaposlenosti, obrazovanja i rastu poduzetništva – naša županija na čelu s Darkom Korenom odlučila se sa zagrebačkim Jakuševcom natjecati u kategoriji dovoza smeća! Kao šlag na torti, u sklopu 2. rebalansa župan smanjuje mjere za poticanje poljoprivrede i gospodarstva te subvencioniranje poduzetništva.

Svjesni smo da je posao župana izuzetno odgovorna funkcija koja zahtjeva prikladnu novčanu naknadu, no nerazumljiva je logika kojom se župan koristi – s jedne strane njegova je plaća u rangu najrazvijenijih županija, a s druge strane problemi koji se gomilaju svrstavaju nas na dno (hrpe smeća, neasfaltirane ceste, prazna polja i Toi-Toi WC-i pored škola). Županijskom proračunu voda je došla do grla o čemu govori odluka o smanjenju plaća županijskih službenika, netransparentna i po hitnom postupku prodaja dionica. Smatramo da se potrebne uštede mogu ostvariti smanjenjem županijske promidžbe i troškova reprezentacije, smanjenjem županijskih izleta po Europi s pisanicama, a tek na kraju smanjenjem plaća zaposlenika.

Društva Ceste d.d. i PZC Varaždin posluju s dobiti, a od dividende u županijski se proračun godišnje se slije oko 300 tisuća kuna. Iznos je to koji može pokriti „uštedu“ na smanjenju plaća zaposlenika, a ostat će nešto i za povećanje naknada predsjednika skupštine ili izvršenje bar jednog obećanja danog četvorici nemoralnih županijskih skupštinara. Primjera radi, kada je Krapinsko-zagorska županija prodavala udio u Ceste d.d. Bjelovar naručili su nalaz revizije kako bi utvrdili realnu cijenu dionice. Koprivničko-križevačka županija cijenu dionice procijenila je temeljem zadnje prodajne cijene te „uvidom stručnih službi u zadnji izvještaj o radu Društva“. Da vrlo jednostavno ilustriram – ako se u procjeni cijene pogriješilo za 10 kuna, županija gubi 2.169.000,00 kuna.

Društvo Piškornica s Društvima koje ima u vlasništvu ima prihode veće od 22 milijuna kuna, a Direktor tog Društva odbija na uvid dati konsolidirani izvještaj o poslovanju Društva. Glavni projekt Društva županija redovito sufinancira iz proračuna iako isto Društvo svake godine posluje s dobiti. Potrebno je spomenuti i kako dobit Društva kćeri iznosi 10.000.000,00 kuna, a u čije poslovanje nema uvid ni nadzorni odbor, ni županijski vijećnici, a samim time ni građani koji su vlasnici. Društvo je reinvestiralo dobit, a da bi to bilo moguće kao preduvjet za taj poslovni potez potrebno je dobiti revizorsko mišljenje. Spomenuto revizorsko mišljenje iz nekog je razloga iščeznulo iz izvještaja o poslovanju.

Ne slažemo se s poslovnom odlukom Piškornice o kupnji pogona za preradu otpada u Brezju tj. ne slažemo se kupnjom i dovozom varaždinskih bala smeća. S jedne strane imamo projekt RCGO Piškornica koji se financira iz EU da bi se otpad preradio, a s druge strane Piškornica kupuje pogon za preradu otpada varaždinskih bala i kaže da će tamo prerađivati otpad koji se odlagao na Piškornici. Ako se problem odlaganja otpada mogao riješiti s prerađivačkim pogonom u Brezju postavljamo pitanje zašto EU financira projekt RCGO Piškornica?  Jedino što možemo zaključiti je da polako ali sigurno postajemo županija s većom hrpom smeća od Jakuševca kojoj je novac ispred zdravlja stanovnika. Nažalost.

S poštovanjem,

Predsjednik Kluba članova Županijske skupštine SDP-a, HL-a:

Željko Vugrinec