Polaganjem vijenaca odana počast žrtvama sabirnog logora Danica

Aktualno 16. travnja 2022

U petak, 15. travnja 2022. godine na Spomen području Danica položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve žrtve logora Danica. Ispred SDP-a događaju su prisustvovali Mišel Jakšić, saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice, Tomislav Golubić, predsjednik Županijske organizacije SDP-a Koprivničko-križevačke županije i Petra Rožmarić, predsjednica SDP- a Koprivnica.

Vijence su položile delegacije Grada Koprivnice, Srpskog narodnog vijeća, Židovske općine Koprivnica i Udruge antifašističkih boraca i antifašista.

Spomen područje Danica u ovom obliku postoji od 1981. godine, a djelo je arhitekta Lenka Pleštine. Dana 15. travnja 2019. godine proglašeno je Kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Prošle godine održana je komemoracija u povodu 80 godina od uspostave sabirnog logora Danica (15.04.1941) kada su postavljene nove ploče s imenima svih logoraša, kojih je prema dostupnim informacijama bilo 4348. Također je uređena nova rasvjeta zida, okoliša i vodotornja.